آشنايي با خواص سماق
![]() |
سماق، يكي از اقلام چيدني بر سر سفره هفت سين است كه نماد رنگ (طلوع خورشيد) و مزه زندگي است.
سماق، درختچهاي است به ارتفاع 4- 3 متر كه شاخههاي جوان و دمبرگهاي آن را موهاي ريزي پوشانده است. گلهاي آن، حنايي رنگ است و در حدود 10 سانتيمتر طول دارد و داراي ميوههاي خوشهاي شكل به رنگ قرمز و قهوهاي است كه ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسيدن ترش ميشوند.
نام علمي سماق Rhus coriaria است كه در قديم به آن "سماك" نيز ميگفتند. در حقيقت فارسي آن سماك و عربي آن سماق است.
ميوهي سماق پس از كوبيدن به عنوان چاشني، همرا با غذاهايي مانند كباب استفاده ميشود.
خواص دارويي سماق:
• براي بيماران ديابتي مفيد است، زيرا يكي از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در ديابتيها، تركيب گلوكز با پروتئينهاي حياتي بدن است كه به تغيير ساختار شيميايي و عملكرد اين پروتئينها ميانجامد و مطالعات نشان ميدهد كه سماق تا 81 درصد از بروز اين فرآيند پيشگيري ميكند.
• داراي طبيعت سرد و خشك است.
• براي درد دندان مفيد است.
• تحريك كننده اشتها است.
• باعث تقويت لثه ميشود.
• به دليل داشتن تانن فراوان، قابض و پاك كننده معده است.
• براي دستگاه گوارش خاصيت آنتي بيوتيكي دارد.
• ادرارآور است.
• برطرف كننده تب است.
• برطرف كننده نقرس و رماتيسم است.

• خون را تصفيه ميكند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع ميكند.
• در قديم، برگ درخت سماق را دم كرده و براي سياه كردن مو از آن استفاده ميكردند.
• چاي سماق براي كاهش تعريق به كار ميرود.
• غرغره دم كرده سماق براي ورم گلو و دهان مفيد است.
هشدار
• خوردن سماق تازه باعث مسموميت ميشود. فقط بايد خشك آن را مصرف نمود.
• مصرف بيش از اندازه سماق، مسموميت زاست.
|
|
