آشنايي با خواص سماق
آشنايی با خواص خوراکی‌ها- سماق، به عنوان چاشني براي بسياري از غذاها به كار مي‌رود و داراي خواص دارويي فراواني، از جمله رفع درد دندان، تقويت لثه، برطرف نمودن تب،‌ نقرس و رماتيسم است.

سماق، يكي از اقلام چيدني بر سر سفره هفت سين است كه نماد رنگ (طلوع خورشيد) و مزه زندگي است.

سماق، درختچه‌اي است به ارتفاع 4- 3 متر كه شاخه‌هاي جوان و دمبرگ‌هاي آن را موهاي ريزي پوشانده است. گل‌هاي آن، حنايي رنگ است و در حدود 10 سانتي‌متر طول دارد و داراي ميوه‌هاي خوشه‌اي شكل به رنگ قرمز و قهوه‌اي است كه ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسيدن ترش مي‌شوند.

نام علمي سماق Rhus coriaria است كه در قديم به آن "سماك" نيز مي‌گفتند. در حقيقت فارسي آن سماك و عربي آن سماق است.

ميوه‌ي سماق پس از كوبيدن به عنوان چاشني، همرا با غذاهايي مانند كباب استفاده مي‌شود.

خواص دارويي سماق:

• براي بيماران ديابتي مفيد است، زيرا يكي از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در ديابتي‌ها، تركيب گلوكز با پروتئين‌هاي حياتي بدن است كه به تغيير ساختار شيميايي و عملكرد اين پروتئين‌ها مي‌انجامد و مطالعات نشان مي‌دهد كه سماق تا 81 درصد از بروز اين فرآيند پيشگيري مي‌كند.

• داراي طبيعت سرد و خشك است.

• براي درد دندان مفيد است.

• تحريك كننده اشتها است.

• باعث تقويت لثه مي‌شود.

• به دليل داشتن تانن فراوان، قابض و پاك كننده معده است.

• براي دستگاه گوارش خاصيت آنتي‌ بيوتيكي دارد.

• ادرارآور است.

• برطرف كننده تب است.

• برطرف كننده نقرس و رماتيسم است.

• خون را تصفيه مي‌كند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع مي‌كند.

• در قديم، برگ درخت سماق را دم كرده و براي سياه كردن مو از آن استفاده مي‌كردند.

• چاي سماق براي كاهش تعريق به كار مي‌رود.

• غرغره دم كرده سماق براي ورم گلو و دهان مفيد است.

هشدار

• خوردن سماق تازه باعث مسموميت مي‌شود. فقط بايد خشك آن را مصرف نمود.

• مصرف بيش از اندازه سماق، مسموميت‌ زاست.