درهر250 ميلی ليتر ماست تقريبا 14- 10 گرم پروتئين موجود می باشد ، که تقريبا برابر با 20 درصد نيازروزانه است .

ويتامين ها وموادمعدنی :


هرچند درضمن فرايند حرارتی ، پاره ای از ويتامين های موجود درشير کاهش می يابند ، اما بعضی از اين ترکيبات به وسيله باکتری های ماست 
  
درضمن فرايند توليد ، به مقدار قابل توجهی ساخته می شوند .  محققان زيادی ادعا کرده اند که رابطه ای مستقيمی بين مصرف ماست وافزايش طول عمر وجود دارد . ازآن جمله طول عمر قبايل ساکن دربلغارستان را به مصرف زياد ماست مرتبط دانسته اند .

باکتری های ماست قادربه تحمل شرايط اسيدی داخل دستگاه گوارش انسان می باشند ، بنابراين اين باکتری ها درحفظ باکتری های مطلوب دستگاه گوارش بسيار مفيد هستند . باکتری های ماست قادرند بخشی ازترکيبات مضری را که به وسيله ی ديگر باکتری هادردستگاه گوارش توليد می شوند ، خنثی نمايند . اين امر درارتقای سلامتی انسان نقش مهمی را دارا می باشد . 
 
 
در زير به چند نکته مهم ديگر درخصوص ويژگی های اختصاصی ماست اشاره می شود :

1- هضم ماست آسان تر از شير است .
  
2- ماست با تقويت باکتری های مفيد ساکن روده ، باعث افزايش سلامت دستگاه گوارش می شود
 . 
ماست با خنثی سازی برخی ترکيبات مضر صفراوی ، از تحريک جدار روده ها کاسته واحتمال بروز تومور روده را کاهش می دهد .

کلسيم موجود درماست نيز مانع رشد بی رويه ی سلول های پوششی روده ی بزرگ می شود .

4- اسيدموجود درماست به برگشت حالت عادی روده ها پس از عفونت ها کمک می نمايد . 
ماست می تواند درپيش گيری از بروزعفونت ها وبيماری های گوارشی ناشی از ويروس ها وحساسيت های غذايی مفيد باشد .

5- بررسی ها نشان داده ، که ماست درکمک به درمان اسهال کودکان مفيد بوده است .

6- متخصصان درهنگام مصرف آنتی بيوتيک ها ، مصرف ماست را توصيه می نمايند زيرا اغلب آنتی بيوتيک ها باعث نابودی باکتری های مفيد دستگاه گوارش شده ومتعاقبا باعث اختلال درکار دستگاه گوارش می شوند .

بررسی ها نشان داده که نابودی باکتری های مفيد دستگاه گوارش خود نيز می تواند باعث بروز اسهال های متوسط تا شديد شود. ماست می تواند به برگشت شرايط طبيعی روده ها کمک نمايد . توصيه شده درهنگامی که قراراست بيمار بيش از 2هفته آنتی بيوتيک مصرف نمايد ، حداقل 250 ميلی ليتر ماست را دررژيم غذايی روزانه خود قراردهد .

7- ماست باعث کاهش عفونت های ناشی از قارچ ها دردستگاه تناسلی زنان می شود .
.

8- ماست منبعی غنی از کلسيم است . 
250 ميلی ليتر ماست دارای 450 ميلی گرم کلسيم می باشد . اين مقدار می تواند نصف نياز کودکان و40 -30 درصد نيازکلسيم بزرگ سالان را برطرف کند . بايد درنظرداشت که حضور باکتری های زنده درماست ، باعث افزايش جذب کلسيم دربدن می شود . 9- ماست منبع بسيار خوبی برای جذب پروتئين است
 . 
درهر250 ميلی ليتر ماست تقريبا 14- 10 گرم پروتئين موجود می باشد ، که تقريبا برابر با 20 درصد نيازروزانه است . هم چنين عمليات تخمير باکتريهای ماست باعث سهولت تسهيل جذب پروتئين ها می شود . به اين دليل پروتئين های ماست را پروتئين های پيش هضم شده (predigested) می نامند .

10- ماست وکاهش کلسترول 
تحقيقات نشان داده که ماست می تواند باعث کاهش کلسترول خون شود . اين ممکن است به علت تأثير فعاليت باکتری های زنده وسهولت متابوليسم کلسترول باشد . زيرا ماست می تواند اتصال هايی را با اسيدهای صفراوی ايجاد کند .(اسيدهای صفراوی درساخت کلسترول نقش دارند.)

11- ماست ورشد کودکان 
درکودکانی که دچاربيماری سوء جذب هستند ، ماست به جذب دوترکيب مهم غذايی پروتئين ها ومواد معدنی کمک می کند . اسيد لاکتيک موجود درماست باعث سهولت جذب وهضم اين ترکيبات مغذی می شود .

12- محققان توصيه می‌کنند که برای کاهش وزن بايد مصرف ماست در رژيم غذايی گنجانده شود.
افرادی که در رژيم غذايی خود ماست کم چربی را می‌گنجانند، بيشتر از افرادی که صرفا دريافت کالری خود را کم می‌کنند، کاهش وزن دارند.

درهر250 ميلی ليتر ماست تقريبا 14- 10 گرم پروتئين موجود می باشد ، که تقريبا برابر با 20 درصد نيازروزانه است .

ويتامين ها وموادمعدنی :


هرچند درضمن فرايند حرارتی ، پاره ای از ويتامين های موجود درشير کاهش می يابند ، اما بعضی از اين ترکيبات به وسيله باکتری های ماست 
  
درضمن فرايند توليد ، به مقدار قابل توجهی ساخته می شوند .  محققان زيادی ادعا کرده اند که رابطه ای مستقيمی بين مصرف ماست وافزايش طول عمر وجود دارد . ازآن جمله طول عمر قبايل ساکن دربلغارستان را به مصرف زياد ماست مرتبط دانسته اند .

باکتری های ماست قادربه تحمل شرايط اسيدی داخل دستگاه گوارش انسان می باشند ، بنابراين اين باکتری ها درحفظ باکتری های مطلوب دستگاه گوارش بسيار مفيد هستند . باکتری های ماست قادرند بخشی ازترکيبات مضری را که به وسيله ی ديگر باکتری هادردستگاه گوارش توليد می شوند ، خنثی نمايند . اين امر درارتقای سلامتی انسان نقش مهمی را دارا می باشد . 
 
 
در زير به چند نکته مهم ديگر درخصوص ويژگی های اختصاصی ماست اشاره می شود :

1- هضم ماست آسان تر از شير است .
  
2- ماست با تقويت باکتری های مفيد ساکن روده ، باعث افزايش سلامت دستگاه گوارش می شود
 . 
ماست با خنثی سازی برخی ترکيبات مضر صفراوی ، از تحريک جدار روده ها کاسته واحتمال بروز تومور روده را کاهش می دهد .

کلسيم موجود درماست نيز مانع رشد بی رويه ی سلول های پوششی روده ی بزرگ می شود .

4- اسيدموجود درماست به برگشت حالت عادی روده ها پس از عفونت ها کمک می نمايد . 
ماست می تواند درپيش گيری از بروزعفونت ها وبيماری های گوارشی ناشی از ويروس ها وحساسيت های غذايی مفيد باشد .

5- بررسی ها نشان داده ، که ماست درکمک به درمان اسهال کودکان مفيد بوده است .

6- متخصصان درهنگام مصرف آنتی بيوتيک ها ، مصرف ماست را توصيه می نمايند زيرا اغلب آنتی بيوتيک ها باعث نابودی باکتری های مفيد دستگاه گوارش شده ومتعاقبا باعث اختلال درکار دستگاه گوارش می شوند .

بررسی ها نشان داده که نابودی باکتری های مفيد دستگاه گوارش خود نيز می تواند باعث بروز اسهال های متوسط تا شديد شود. ماست می تواند به برگشت شرايط طبيعی روده ها کمک نمايد . توصيه شده درهنگامی که قراراست بيمار بيش از 2هفته آنتی بيوتيک مصرف نمايد ، حداقل 250 ميلی ليتر ماست را دررژيم غذايی روزانه خود قراردهد .

7- ماست باعث کاهش عفونت های ناشی از قارچ ها دردستگاه تناسلی زنان می شود .
.

8- ماست منبعی غنی از کلسيم است . 
250 ميلی ليتر ماست دارای 450 ميلی گرم کلسيم می باشد . اين مقدار می تواند نصف نياز کودکان و40 -30 درصد نيازکلسيم بزرگ سالان را برطرف کند . بايد درنظرداشت که حضور باکتری های زنده درماست ، باعث افزايش جذب کلسيم دربدن می شود . 9- ماست منبع بسيار خوبی برای جذب پروتئين است
 . 
درهر250 ميلی ليتر ماست تقريبا 14- 10 گرم پروتئين موجود می باشد ، که تقريبا برابر با 20 درصد نيازروزانه است . هم چنين عمليات تخمير باکتريهای ماست باعث سهولت تسهيل جذب پروتئين ها می شود . به اين دليل پروتئين های ماست را پروتئين های پيش هضم شده (predigested) می نامند .

10- ماست وکاهش کلسترول 
تحقيقات نشان داده که ماست می تواند باعث کاهش کلسترول خون شود . اين ممکن است به علت تأثير فعاليت باکتری های زنده وسهولت متابوليسم کلسترول باشد . زيرا ماست می تواند اتصال هايی را با اسيدهای صفراوی ايجاد کند .(اسيدهای صفراوی درساخت کلسترول نقش دارند.)

11- ماست ورشد کودکان 
درکودکانی که دچاربيماری سوء جذب هستند ، ماست به جذب دوترکيب مهم غذايی پروتئين ها ومواد معدنی کمک می کند . اسيد لاکتيک موجود درماست باعث سهولت جذب وهضم اين ترکيبات مغذی می شود .

12- محققان توصيه می‌کنند که برای کاهش وزن بايد مصرف ماست در رژيم غذايی گنجانده شود.
افرادی که در رژيم غذايی خود ماست کم چربی را می‌گنجانند، بيشتر از افرادی که صرفا دريافت کالری خود را کم می‌کنند، کاهش وزن دارند.

شواهد تاریخی گویای این مطلب‌ می باشند که ماست بنا بر یک اتفاق تولید شد.

تاریخچه تولید آن به زمانی برمی ‌گردد که شیر را در مشک ‌هایی از جنس پوست گاو و بز حمل می‌ کردند و تحت تاثیر آنزیم‌های موجود در پوست جانور و گرما، شیر تخمیر شده و نهایتاً اولین ماست به دست آمد.

ماست یک فرآورده لبنی تخمیری است و در هرم غذایی، در گروه شیر و لبنیات جای دارد و یک واحد مصرفی آن معادل یک لیوان است.

ماست نیز مانند بقیه هم گروه‌های خود منبع بسیار خوب کلسیم، فسفر، ویتامین‌های گروه B مانند ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و روی است. جالب است بدانید که یک لیوان آن حدود 450 میلی‌گرم کلسیم و1/5 میلی ‌گرم روی دارد.

 

نسبت بین کلسیم و فسفر در ماست بسیار حایز اهمیت است، زیرا برای داشتن استخوان‌هایی سالم تنها مقدار کلسیم دریافتی مهم نیست، بلکه مقدار فسفر نیز اهمیت دارد. در واقع نسبت کلسیم به فسفر دریافتی از غذاها، در رسوب کلسیم دراستخوان‌ ها موثر است. مناسب ترین نسبت میان این دو ریز مغذی مشابه ترکیب شیر مادر یا استخوان ‌های بدن است، یعنی به ازای هر 1000 میلی گرم کلسیم دریافتی، 440 میلی گرم فسفر باید دریافت شود. چنین نسبتی تنها در لبنیات وجود دارد.

کلسیم موجود در ماست، در حفظ سلامت سلول ‌های روده‌ای نیز مفید است. مخصوصاًزنان به دلیل بارداری و شیردهی در دوران جوانی و نیز قطع تولید استروژن در دورانیائسگی، بیشتر در معرض پوکی استخوان بوده و باید دقت کنند که روزانه 3 واحد لبنیات بخورند.

اهمیت تولید کننده‌های اسیدلاکتیک

ماست یک ماده غذایی پروبیوتیک است، یعنی حاوی میکروب‌ های زنده مفیدی است که ماست وارد لوله گوارش می ‌شوند و با جایگزینی در روده‌ها، این اندام را از وجود باکتری‌ های بیماری ‌زا محافظت می ‌کنند و به عمل تخمیر ادامه می ‌دهند و با تولید اسید‌های چرب کوتاه زنجیره، به سلامت سلول‌ های روده کمک می ‌کنند.

ماست

جالب است بدانید، مواد غذایی پروبیوتیک به افزایش سطح ایمنی بدن نیز کمک می‌ کنند. مشاهده شده است، کودکانی که مادران ‌شان در ماه‌ های آخر بارداری، از مواد غذایی پروبیوتیک استفاده می ‌کرده اند، کمتر بهآلرژی‌های غذایی، اسهال و اگزما مبتلا می‌ شوند.

ماست به هضم و جذب غذا نیز کمک می ‌کند، زیرا اسید لاکتیک موجود در آن به جذب بهتر کلسیم کمک می ‌کند و محیط مناسب بیولوژیکی را برای بهبود جذب کلسیم و ویتامین ‌ها فراهم می ‌آورد.

باکتری ‌های زنده ی مفید در ماست، به تولید آنزیم لاکتاز نیز می ‌پردازند، آنزیمی که برای هضم قند شیر ضروری است و بسیاری از افراد به دلیل کمبود ترشح این آنزیم در روده، دچارعدم تحمل نسبت به شیر می شوند و با مصرف شیر دچار عوارضی مانند اسهال، نفخ و دل پیچه می گردند. مصرف مرتب ماست، از طریق تولید آنزیم توسط باکتری ‌ها به کاهش این علایم در فرد کمک می ‌کند، ضمن این که در ماست، لاکتوز به اسید لاکتیک تبدیل شده است و این افراد بدون نگرانی می‌ توانند از آن استفاده کنند.

پیشگیری از سرطان

ماست در کاهش احتمال بروز سرطان روده نیز موثر است. به این ترتیب که لاکتوباکتریاسه‌های موجود در آن، رشد باکتری‌ های مفید در روده را تحریک کرده و باکتری‌ های بیماری ‌زا را که می‌ توانند به سلول‌ های روده آسیب برسانند، کاهش می ‌دهند. از سوی دیگر این باکتری ‌ها با متصل شدن به اسید‌های صفراوی، احتمال وارد شدن آسیب به سلول ‌های روده را کم می ‌کنند و از تبدیل نیترات و نیتریت موجود در غذا به ترکیبات نیتروزآمین که سرطان ‌زا هستند، جلوگیری به عمل می‌ آورند.

کلسیم موجود در ماست نیز ضمن باند شدن با ترکیبات صفراوی، رشد سلول‌ های طولی روده را کم می ‌کند. طی برخی مطالعات دیده شده افرادی که روزانه بیش از 1200 میلی‌ گرم کلسیم مصرف می ‌کنند، 75 درصد احتمال ابتلای کمتری به سرطان روده داشته‌اند.

ماست با طعم میوه

ماست میوه ای

در کشورهای اروپایی از ماست در دسرهای مختلف نیز استفاده می ‌شود. یکی از محصولاتی که به تازگی وارد بازار ایران نیز شده است، ماست میوه‌ای است. شما در منزل نیز می ‌توانید ماست میوه‌ای را با افزودن میوه‌هایی مانند هلو، گلابی و موز تهیه کنید. فقط به خاطر داشته باشید که در تهیه ماست میوه‌ای بهتر است از میوه‌هایی با طعم ملایم استفاده شود.

تهیه ی ماست میوه‌ای مخصوصا برای کودکان، روش بسیار مناسبی در تشویق آنان به مصرف لبنیات و میوه است و می ‌تواند به عنوان میان وعده‌ای سالم، جایگزین میان وعده‌های چرب و پُرکالری کودکان شود، ضمن این که همراهی ماست و میوه باعث می‌ شود ویتامین ‌های موجود در میوه، به کمک اسید لاکتیک موجود در ماست، بهتر جذب شوند. همچنین پکتین موجود در میوه‌جات با همراهی لاکتوباکتریاسه‌های موجود در ماست، به کاهش جذب کلسترولکمک می‌ کند که در بزرگسالان حایز اهمیت است.

به علاوه، ماست چون دارای پروتئین‌هایی است که هضم آن ها راحت است، می ‌تواند با قطع شیر پس از شیرخوارگی، در رژیم غذایی کودک قرار گیرد. زمانی که کودکان دچار عفونت‌های روده‌ای و اسهال می ‌شوند و تا مدت‌ها ممکن است نسبت به شیر عدم تحمل داشته باشند، ماست را در رژیم غذایی آنها در مقادیر بیشتر بگنجانید، زیرا طی حرارت دادن شیر در فرایند تولید ماست، پروتئین‌های آن به مولکول‌های ساده ‌تر تغییر یافته و دارای هضم و جذب آسان ‌تری خواهد بود.

و اما آب ماست...

گاهی ماست آب می ‌اندازد. هرگز آب ماست را دور نریزید. آب ماست دارای کلسیم و ویتامین‌های گروه B بوده و در عین حال پروتئین کمی دارد و می ‌تواند در شرایط محدودیت مصرف پروتئین، مانند بیماران کلیوی و یا در برخی مراحل نارسایی کبدی مورد استفاده قرار گیرد.