اسرار شگفتانگیز جوانهها
جوانهها همیار لاغریاند،به هضم غذا کمک میکنند،حاوی ٣ تا ٦ برابر ویتامین بیشتری هستندو....
جوانهها انواع مختلفی دارند و همه جا هستند. کافی است همت کرده و سری به سوپرمارکتها بزنید. این جوانهها به قدری برای سلامتی مفیدند که ارزش امتحان کردن را دارند. اگر اهل مصرف آن هستید که جای تشویق دارد. اما اگر تاکنون سراغ آنها نرفتهاید بهتر است این مطلب را بخوانید و تجدید نظر بکنید. به امتحانش میارزد. با ما همراه باشید تا با گلچینی از خواص شگفت انگیز جوانهها آشنا شوید.
جوانهها چه هستند؟
جوانهها دانه های گیاهان خوراکی هستند که فقط جوانه میزنند (بدون کشت) تا برای خوردن آماده شوند. این دانه ها میتوانند به خانوادهی غلات مثل برنج و جو تعلق داشته باشند یا به خانوادهی حبوبات مثل عدس و یا آفتابگردان و غیره. در هر حال تمام جوانهها سرشار از ویتامین هستند که ملوانان اروپایی از قرن هیجدهم میلادی مصرف کردند تا از گزند بیماری اسکوربوت که یک بیماری مربوط به کمبود ویتامین C است در امان باشند. شما میتوانید جوانهها را به سالادهایتان اضافه کنید. یا میتوانید آنها را با املت سرو کنید و یا این که در تهیهی سوپها یا پورهی سبزیجاتتان به کار ببرید. اصلاً میتوانید آنها را خیلی ساده داخل یک پیاله بریزید و با قاشق میل کنید. همه چیز به ذائقهی شما بستگی دارد. در هر حال از خواص جوانهها محروم نباشید.
جوانهها به لاغری کمک میکنند
فرقی نمیکند که جوانهی حبوبات باشد یا جوانهی غلات. تمام انواع این جوانهها سرشار از فیبر هستند آن هم به میزان زیاد. باید بدانید که فیبرها به لاغری و خوش اندامی شما کمک زیادی میکنند. فیبرها نه تنها دور شکمتان را کوچکتر میکنند بلکه باعث میشوند که شاخص تریگلیسیرید خونتان نیز کاهش یابد. این فیبرها تغییرات قند خون را کنترل و انباشته شدن کالریها را کاهش میدهند.
با جوانه زدن آنزیمهای «لیپاز، پروتئاز و آمیلاز» تولید میشود که آنزیمهای
گوارشی هستند و باعث میشوند آنزیمهای گوارشی ما کار خود را در جذب چربیها، پروتئینها و قندهای دیر جذب راحتتر انجام دهند
باید بدانید که جوانهها پروتئین خود را حفظ میکنند. پروتئینها اشتها را نیز کاهش میدهند و اگر در رژیم باشید نمیگذارند عضلاتتان آب شود. پروتئین جوانهها کمکالریتر از پروتئینهای حیوانی است. برای همین میشود با خیال راحت از پروتئینهای گیاهی در رژیمهای پُر پروتئین استفاده کرد.
توجه داشته باشید جوانهها برای افراد دیابتی گزینهی مناسبی است. به خاطر این که شاخص گلیسمی جوانهها پایین است. البته توصیه میکنیم قبل از مصرف با پزشکتان مشورت کنید.
برای استفادهی بهتر از مواد مغذی و خواص لاغری جوانهها توصیه میکنیم که روزانه بین 200 تا 300 گرم از این جوانهها مصرف کنید.
جوانهها؛ بمب ویتامین
جوانهها سرشار از ویتامین هستند، یعنی بیشتر از دانههای خشکی مانند غلات و حبوبات ویتامین دارند. به طور دقیقتر جوانهها در مقایسه با این مواد غذایی حاوی 3 تا 6 برابر ویتامین بیشتری هستند. جالب اینجاست که جوانهها ویتامین بیشتر و کالری کمتری دارند. به عنوان مثال جوانهی گندم در مقایسه با دانهی گندم 6 برابر ویتامین C بیشتر و 3 برابر ویتامین A بیشتری دارد. به طور کلی جوانهها حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدان ها هستند که با بیماریها مقابله میکنند و باعث جذب بهتر آهن موجود در سبزیجات میشوند.
برای بهرهمندی از مواد مغذی و ویتامینهای موجود در جوانهها هر روز بین 200 تا 300 گرم جوانه میل کنید. فرقی نمیکند چه وقتی از روز باشد. شاید بهترین شیوه این باشد که این جوانهها را به همراه غذا میل کنید. البته این به ذائقهی خودتان نیز بستگی دارد. در هر حال خود را از خواص این نعمتهای الهی محروم نکنید.
جوانه باعث هضم بهتر غذا میشوند
جوانهها باعث میشوند که دفع غذا به راحتی صورت بگیرد. میپرسید چرا؟ به خاطر این که جوانهها سرشار از فیبر هستند و فیبرها نیز به هضم غذاکمک زیادی میکنند. از این گذشته با جوانه زدن آنزیمهای «لیپاز، پروتئاز و آمیلاز» تولید میشود که آنزیمهای گوارشی هستند و باعث میشوند آنزیمهای گوارشی ما کار خود را در جذب چربیها، پروتئینها و قندهای دیر جذب راحتتر انجام دهند.
متخصصان توصیه میکنند که روزانه 200 تا 300 گرم از این جوانهها را وارد برنامهی غذاییتان بکنید. توجه داشته باشید اگر دچار بیماری گوارشی خاصی هستید قبل از مصرف با پزشکتان مشورت کنید.
توجه داشته باشید که امکان دارد برخی از افراد به این جوانهها آلرژی داشته باشد مانند آلرژیهای غذایی دیگر. در این صورت باید حواستان به مصرف آنها باشد.آشنایی با خواص ماش و جوانهی آن
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد و دارای خواص بسیاری بوده و کاهش کلسترول بد خون از جمله آنها است.
هزاران سال است که گیاه ماش مورد استفاده قرار گرفته و اصلیت این گیاه مربوط به کشور هندوستان بوده و در سراسر نواحی آسیایی کشت میشده است و چینیهای باستان از این گیاه برای رفع گرما و سمزدایی بدن استفاده میکردند.
امروزه نیز به خاطر ارزش غذایی بالای این گیاه، در موارد آشپزی و نیز سلامتی، استفادههای فراوانی میشود.
خواص ماش یکیدوتا نیست
ماش، یکی از موادغذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد. همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تامین پروتئین گیاهی هستند و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و در اکثر جوامع منبع عمده تامین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.
ماش ویژگیهای متفاوتی دارد و یکی از مواد غذاییای است که تقریبا از نظر مواد مغذی متعادل به شمار میرود. ولی وجود برخی از مواد مغذی در آن، ویژگی خاصی را به این ماده غذایی میدهد. از جمله اینکه میزان اسیدفولیک آن بسیار بالاست بنابراین خوردن ماش برای پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی بسیار مفید است. پتاسیم ماش نیز فراوان است؛ پس مصرفش به افرادی که مبتلا به پرفشاری خون هستند، توصیه میشود. ماش از نظر منگنز و سلنیوم که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند نیز غنی است و خوردن آن موجب پیشگیری از بیماریهای مزمن میشود.جوانه ماش سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود ندارد. جوانه ماش انرژیزای واقعی بوده و مملو از مواد مغذی است
از سوی دیگر، این ماده غذایی کاهشدهنده قند و چربی خون است و مطالعات انجام شده از سوی انجمن دیابت آمریکا نشان داده که ماش برای درمان اسهال نیز مفید است؛ ضمن اینکه زودهضم هم هست و از آنجا که ماده غذایی متعادلی است، مصرفش به دیابتیها هم توصیه میشود. البته بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف شود.
مصرف ماش هیچگونه ممنوعیتی برای هیچکس ندارد اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتئین داری را که پورین گیاهی دارند، حدود کنند. البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها محدودیت به خرج دادن در مصرف آن کفایت میکند.
آشنایی با 5 خاصیت ماش1- کاهش کلسترول
اگر میزان کلسترول خونتان بالا است استفاده از ماش را به شما توصیه میکنیم. دانههای ماش دارای کلسترول پایین و مقدار زیادی فیبر رژیمی محلول هستند.
فیبر رژیمی به آن دسته از مواد غذایی اطلاق میشود که قابل هضم نیستند. فیبرهای رژیمی دو گونه هستند: محلول و غیرمحلول. فیبر غیرمحلول به تعادل و تنظیم حرکات روده میپردازد ولی کار زیادی برای کاهش فشارخون انجام نمیدهد. فیبر محلول وقتی با آب موجود در سیستم هاضمه مخلوط شود ماده ژل مانندی را تشکیل میدهد که به نوبه خود به بهبود عملکرد اعضای بدن میپردازد.
غذاهای سرشار از فیبر رژیمی محلول، به کاهش کلسترول بد خون (LDL) کمک میکنند و این کار را با تشویق به تولید گیرندههای LDL که مسئول بیرون راندن کلسترول بد اضافی از جریان خون هستند، انجام میدهند.
مصرف روزانه 10 تا 25 گرم فیبر محلول برای کاهش کلسترول بد نیز توصیه میشود. هر پیمانه ماش حاوی 1/9 گرم فیبر رژیمی تام است.
2- پیشگیری از سرطان سینه
ماش و دیگر حبوبات مادهای به نام مهارکننده پروتئاز دارند که میتواند در برابر سرطان سینه اثر محافظ داشته باشد. مهارکننده پروتئاز تقسیم سلولهای سرطانی را کند کرده و به این ترتیب از تشکیل تومور جلوگیری میکند.
3- مفید برای دیابتیها
ماش از جمله حبوباتی است که دارای شاخص قند پایینی است و مصرف آن برای افراد مبتلا به دیابت توصیه میشود.
4- منبع پروتئین گیاهی
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای میگیرد. همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تأمین پروتئین گیاهی هستند و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریباً 3/16 گرم پروتئین در هر پیمانه است و در اکثر جوامع منبع عمده تأمین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.مطالعات انجام شده از سوی انجمن دیابت آمریکا نشان داده که ماش برای درمان اسهال نیز مفید است؛ ضمن اینکه زودهضم هم هست و از آنجا که ماده غذایی متعادلی است، مصرفش به دیابتیها هم توصیه میشود5- مفید در کمخونی
بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف شود. یادتان باشد که استفاده از ماش به این شکل خواص آن را چند برابر میکند زیرا فرآیند جوانه زدن باعث میشود همه مواد مغذی به خصوص آهن در دسترس، افزایش یابد پس برای مبتلایان به کمخونی بسیار مفید است.
خواص جوانه ماش
* جوانه ماش سرشار از مواد مغذی بوده و انرژیزای واقعی است.
* جوانه ماش ترد و خوشمزه بوده و طعم آن کمی شیرین است و هضم آن نسبت به ماش پخته شده راحتتر صورت میگیرد.
* چینیها و هندیها از این جوانه در بسیاری از موارد آشپزی و نیز موارد درمانی استفاده میکنند. به عنوان نمونه برای مصارف درمانی در سمزدایی بدن و خاصیت ادرارآور بودن آن استفاده میکنند.
* جوانه ماش سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود ندارد. جوانه ماش انرژیزای واقعی بوده و مملو از مواد مغذی است.
* جوانههای ماش برخلاف دیگر سبزیجات که هرچه بیشتر رسیده میشوند خواص تغذیهای آنها کاهش مییابد، خواص خود را تا زمانی که به مصرف برسند حفظ میکنند.
* جوانهها، غنیترین منبع آمینواسیدها (برای پروتئین)، ویتامینها و مواد معدنی محسوب شده و همچنین دارای فیبر خوبی نیز هستند. آنها حاوی انواع ویتامینهای (A, B, C, D, E, k)، اسید فولیک و نیز منبع عالی از آهن، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم و روی هستند.
* خواص تغذیهای جوانهها نسبت به نوع جوانه متغیر است. جالب است بدانید جوانه ماش حاوی فیتوکمیکالهای استروژن مانندی درون خود موسوم به ایزوفلاونها است که مصارف درمانی بسیاری دارند.
روش آمادهسازی جوانه ماش
* ماشها را ابتدا خوب بشویید، سپس آنها را درون آب خیس کرده و به مدت 12 ساعت در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* سپس آنها را مجدداً بشویید و به مدت 12 ساعت دیگر در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* جوانههای ماش پس از 12 ساعت دوم آماده میشوند.
* دانههای ماش معمولاً طی 24 ساعت جوانه میزنند و اگر میخواهید حداکثر استفاده را از آنها ببرید بهتر است آنها را به صورت خام مصرف کنید.در ماست و سالادتان جوانه گندم بریزید
جوانههای غلات و دانهها سرشار از ویتامینها و مواد معدنیاند و در گروه سبزیها قرار میگیرند.
ماش، عدس، گندم، جو و شنبلیله، دانههایی هستند که بیش از همه برای تهیه جوانه مناسب هستند.
طی جوانه زدن، نشاسته، پروتئین و چربیهای موجود در دانه به واحدهای قابل هضم و جذبتری تبدیل میشوند...
در این فرآیند میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش، اما کالری و کربوهیدراتهایش کاهش مییابد زیرا نشاسته موجود در گندم، برای تأمین املاح و ویتامینها مصرف میشود.
اگرچه نشاسته موجود در جوانهها کمتر میشود اما نباید در مصرف آن زیادهروی کرد چون ارزش غذایی 4 قاشق غذاخوری جوانه گندم، معادل یک واحد نان است. به عبارت سادهتر، 100 گرم گندم، 500 کیلوکالری و 100 گرم جوانه گندم، 200 کیلوکالری انرژی دارد.طی جوانه زدن، نشاسته، پروتئین و چربیهای موجود در دانه به واحدهای قابل هضم و جذبتری تبدیل میشوند
ویتامین B موجود در جوانه گندم نیز نقش موثری در تعادل سیستم عصبی دارد و مصرف آن در کسانی که دچار اختلالات خواب (کمخوابی) یا استرس هستند، باعث آرامش خاطر، تقویت اعصاب و رفع بیخوابی و بهبود عملکرد طبیعی اعصابشان میشود و احساس خستگی مفرط، ضعف و بیحالی را کاهش میدهد.
جوانه گندم به دلیل داشتن ویتامینهای E، سلنیوم ومنیزیم، رادیکالهای آزاد را حذف میکند و به تقویت سیستم ایمنی و فعالیتهای مغز کمک میکند. بهترین روش مصرف جوانه گندم به صورت تازه است نه پودر یا خشکشده آن.
میتوان جوانهها را به انواع سالادها افزود و به میزان مناسب همراه غذا خورد یا به ماست اضافه کرد. به این ترتیب هم تنوع و هم ارزش غذایی سالاد افزایش مییابد.
توصیه میشود جوانه گندم را در غذای بچههای زیر 2 سال هم بریزید اما به دلیل طعم خاص آن، بهتر است برای بچههای بین سنین 5-2 سال، آن را به ماست اضافه کنید. در صورتی که کودک بالای 5 سال است، حتماً جوانهها را به سالاد بیفزایید.
مصرف جوانه همراه با سالاد یا ساندویچهای خانگی، میانوعدهای مناسب برای تمام افراد به خصوص دانشآموزان است.جوانهها، جوانتان میکنند!
جوانه گندم به دلیل داشتن ویتامینE، سلنیوم و منیزیم باعث حذف رادیکالهای آزاد میشود و به تقویت سیستم ایمنی و فعالیتهای مغز کمک میکند.
جوانهها منبع فراوانی از ویتامینها و املاح معدنیهستند که طی فرآیند جوانه زدن از دانهها تولید میشوند و ارزش غذایی آنها نسبت به خود دانهها بیشتر است.
طی جوانه زدن، نشاسته، پروتئین و چربیهای موجود در دانه تجزیه شده و به مواد سبکتر و قابل هضم و جذبتری تبدیل میشود.
در این فرآیند میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش یافته و از میزان کالری و کربوهیدرات آن کاسته میشود.
اغلب دانهها را میتوان برای جوانه زدن انتخاب کرد ولی باید از جوانه دانههایی که ممکن است سمی باشند اجتناب کرد. بهترین دانهها برای جوانه زدن عبارتند از: یونجه، عدس، گندم، ماش، شبدر و نخود.
جوانهها دارای قندهای طبیعی هستند که میتوانند نیرو و انرژی زیادی را به ما هدیه دهند.
با مصرف جوانههای گوناگون میتوان مقدار قابل توجهی از ویتامینهای گروه B و C و E را که برای آرامش اعصاب و روان موثرند به بدن رساند. همچنین افزایش منیزیم در جوانهها به کنترل بیخوابی و فشار خون کمک شایانی میکند و سلنیوم که در سلامت قلب و عروق بدن و «روی» که جهت جلوگیری از ریزش موو بلوغ جنسی نوجوانان لازم است طی جوانه زدن دانهها افزایش مییابد.
در فرآیند جوانهزنی اسید فیتیک موجود در دانهها که میل ترکیب با کلسیم و آهن بدن را دارد، شکسته و تجزیه شده و خاصیت مضر خود را از دست میدهند.
جوانهها به مقدار زیادی دارای فیبر محلول و نامحلول میباشند که سبب دفع کامل مدفوع، بهبود بواسیر و یبوست و مانع بروز سرطان روده شده و به تنظیم قند و چربی خون کمک میکنند.
جوانهها به علت غنی بودن از ویتامین C در جذب آهن به بدن کمک فراوانی میکنند بنابراین بهتر است آنها را به صورت مخلوط در انواع سالادها به میزان مناسب همراه با غذا و انواع ساندویچها به مصرف برسانیم.
جوانهها به علت خاصیت غذایی بالا فرد گرسنه را خیلی زود سیر میکنند و خاصیت چاقکنندگی ندارند.مصرف جوانه گندم در درمان ریزش مو، رفع شوره سر، رفع انواع جوش صورت و ناراحتی پوستی مؤثر است
تحقیقات نشان داده است که کلروفیل موجود در جوانهها تا 99 درصد از توسعه سرطان جلوگیری میکنند. لذا، با مصرف جوانه حبوبات و غلات در غذاهای گوناگون نظیر آش، سوپ و حلیم میتوان به سلامت و افزایش طول عمر دست یافت و فرآیند پیری را به تأخیر انداخت.
جوانهها طی جوانه زدن خاصیت نفخزایی خود را از دست داده و از حساسیتزایی پروتئین آنها کاسته میشود این موضوع برای کسانی که دستگاه گوارش حساسی دارند بسیار مناسب است.
توجه: به دلیل آن که در جوانهها نشاسته به قند تبدیل میشود. آنها بسیار شیرین، خوشمزه و لذیذ هستند و تا زمان مصرف در حال رشد بوده و زنده میباشند. از این رو، مصرف آن را به عنوان میانوعدهای مغذی برای تمامی افراد خصوصاً دانشآموزان توصیه میکنیم.
مصرف یک فنجان از جوانه میتواند تأمینکننده قسمت عمدهای از نیاز بدن انسان به ویتامینها باشد. لذا، نیازی به مصرف زیاده از حد آنها نیست.با جوانهها جوان شوید
در عصر حاضر، رژیم غذایی مردم فاقد ویتامین و املاح معدنی به مقدار لازم برای سلامتی بدن بوده و درصد عمده آن را چربیها و غذاهایی با کمیت بالا و کیفیت پایین تشکیل میدهد.
در سنین مختلف، مردان بین 10 تا 30 درصد بیشتر از زنان به پروتئین و ویتامینهای 6B، A،12B و اسید فولیک و املاح کلسیم، فسفر، روی و یُد نیاز دارند.جوانهها که هم در دسترس، ارزان و سالم بوده و هم میتوانند قسمت عمدهای از نیازهای بدن را به ویتامینهای مختلف، املاح معدنی و آنزیمها تأمین کنند، مقدمات داشتن عمر طولانی و بدون بیماری، رساندن مواد غذایی به مقدار لازم و متعادل و مناسب به بدن را فراهم میکنند.
در سنین بالا به دلیل تحرک کمتر، نیاز بدن به انرژی کاسته شده، ولی در مقابل نیاز به ویتامینها، املاح و پروتئین افزایش مییابد. با مصرف جوانههای مختلف میتوانید مقدار قابل توجهی از ویتامینهای B را به بدن برسانید.
افزایش منیزیم در جوانهها به کنترل بیخوابی و فشار خون کمک شایانی میکند
و سلنیوم که در سلامت قلب و عروق بدن و «روی» که جهت جلوگیری از ریزش مو
و بلوغ جنسی نوجوانان لازم است طی جوانه زدن دانهها افزایش مییابد
توجه به این موضوع که تأمین ویتامینهای C و E، بتاکاروتن و سلنیوم میتواند از اکسیداسیون چربیها در بدن جلوگیری کند و نیز تأمین منیزیم میتواند فشارخون را کنترل نماید، به نقش مهم جوانهها و گنجاندن آنها در برنامه غذایی روزانه بیشتر پی میبریم.
تقویت سیستم ایمنی و حافظه با جوانه گندم
سید ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه میگوید: جوانه گندم به دلیل داشتن ویتامینE، سلنیوم و منیزیم باعث حذف رادیکالهای آزاد میشود و به تقویت سیستم ایمنی و فعالیتهای مغز کمک میکند.
علاوه بر این، استفاده از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان در هوش و تقویت قدرت حافظه نیز مؤثر است. موادی نظیر سبزیهای تازه با خنثی کردن رادیکالهای آزاد حالت ارتجاعی رگها را حفظ کرده و باعث خونرسانی بهتر به مغز و اعصاب شده و به طور غیرمستقیم از کاهش توانایی فکری جلوگیری میکنند.کاهش فشارخون بالا با جوانه گندم
مرتضی صفوی، متخصص تغذیه میگوید: جوانه گندم به دلیل داشتن پتاسیم و منیزیم بالا باعث کاهش فشارخون بالا میشود.
جوانه گندم حاوی ویتامینهای ب 6، A، ب 12، اسید فولیک و املاح کلسیم، فسفر، روی، منیزیم و سلنیوم است.
پوست و مویی شاداب با جوانه گندم
مصرف جوانه گندم در درمان ریزش مو، رفع شوره سر، رفع انواع جوش صورت و ناراحتی پوستی مؤثر است.
همچنین کسانی که از یبوست، خستگی و بیحالی رنج میبرند، از جوانه گندم استفاده کنند.
جوانه گندم حاوی «روی» زیاد است که در بزرگسالان سبب ترمیم زخمها میشود و برای کسانی که بیماریهای عفونی دارد، مفید است و سبب بهبود زخمها، درمان و جلوگیری از آکنه میشود و همچنین سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
معجزه جوانه گندم
پودر جوانه گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار از ویتامین E و ویتامین های گروه B است .
ویتامین E امروزه به عنوان معجزه گر و اکسیر جوانی معرفی می شود . سلنیوم و منیزیوم موجود در جوانه گندم ، در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان موثر شناخته شده است .
به اعتقاد برخی از متخصصان پوست و مو ، جوانه گندم در درمان ریزش مو ، رفع شوره سر و انواع جوش صورت و ناراحتی های پوستی موثر است .
همچنین کسانی که از یبوست ، خستگی و بی حالی ، کلسترول بالا و دردهای عضلانی رنج می برند ، باید از این ماده غذایی کمک بگیرند.
اگر می خواهید لاغر شوید ، پودر جوانه گندم را همراه با ماست یا سالاد کاهو 10 دقیقه قبل از صرف غذا میل کنید و اگر می خواهید چاق شوید آن را 10 دقیقه بعد از صرف غذا بخورید.خودتان در منزل، جوانه تهیه کنید
جوانه های غلات و دانه ها سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هستند. دانه هایی که بیش از همه برای تهیه جوانه مناسب هستند، عبارتند از: ماش، عدس، گندم، جو، شنبلیله، تخمه کدو، کنجد، آفتاب گردان و سویا. گفته شده است در جوانه عدس و ماش دو ماده وجود دارد که وقتی وارد بدن می شوند، سلول های سرطانی را به تدریج از بین می برند. جوانه سویا از لحاظ ارزش غذایی با گوشت رقابت می کند و ضررهای گوشت را نیز ندارد، همچنین از لحاظ وجود ویتامین C، رقیب گوجه فرنگی است.
جوانه دارای اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب، قند طبیعی و مقدار زیادی املاح معدنی است و اگر چند نوع آن با هم خورده شوند می توان گفت که همه مواد ضروری بدن را به آن رسانده ایم. باورکردنی نیست که چنین موادغذایی ارزانی تا این حد از لحاظ ارزش غذایی کامل و مفید باشند.
به هنگام مصرف جوانه ها، دیگر نگران نخواهید بود که آلوده به کود، سم شیمیایی یا سایر موادآلوده باشد، زیرا این مواد حیات بخش به دست و زیر نظر خود ما تهیه شده اند.
برای تهیه جوانه چیزهایی که لازم دارید یک شیشه خالی، کمی آب و کمی دانه است. البته می توانید جوانه ها را درست مانند سبزه عید نوروز تهیه کنید و پس از دیده شدن جوانه های کوچک سبز ، آن را مصرف کنید. وقتی دانه را در آب خیس می کنید، آنزیم های موجود در آن که تا آن زمان به صورت غیرفعال در دانه وجود داشتند، فعال می شوند و نشاسته موجود در دانه تبدیل به قند می شود. پروتئین تبدیل به اسیدهای آمینه می شود و چربی اشباع مبدل به اسید چرب می شود. این فعالیت آنزیمی در جوانه، باعث تحریک فعالیت های آنزیمی در بدن انسان و سلامت و نشاط می گردد.
تهیه انواع جوانه ها
تمیزترین، مفیدترین و بی دردسرترین غذایی که می توان در زمان ما پیدا کرد، آنهایی هستند که به وسیله خود ما و در خانه درست می شوند، مثل انواع جوانه ها، ماست، پنیر، نان، سبزی خوردن. تهیه جوانه ها هم کار بسیار آسانی است و ما ایرانیان با سبزکردن انواع دانه ها برای سبزه شب عید، آشنایی زیادی با تهیه جوانه داریم. محل تهیه جوانه باید کمی گرم باشد. مثلاً یک طاقچه بالای شوفاژ یا نزدیک اجاق و یا یک قفسه که هوا در آن جریان داشته باشد ولی سرد نباشد.
برای آن که گرد و غبار روی جوانه ننشیند ، روی شیشه یا سینی را با تنزیبی بپوشانید. توجه کنید که از هر یک قاشق غذاخوری دانه غلات، هشت قاشق جوانه به دست می آید.
وسایل لازم برای تهیه جوانه:
- یک شیشه دهان گشاد نسبتاً بزرگ یا یک سینی کوچک که لبه آن اندکی بلند باشد،
- یک تکه ململ یا تنزیب و چند کش لاستیکی
- یک آب کش و یا یک چای صاف کن بزرگ
طرز تهیه:
- دانه ها را از شب تا صبح در آب خیس کنید و آن را در جای نیم گرمی قرار دهید ( بعضی دانه ها نیاز به خیس کردن ندارند).
- پس از خیساندن و آب کش کردن، آن را به آرامی زیرشیر آب بگیرید و سپس بگذارید در همان آب کش، کاملاً آبش جدا شود تا نپوسد.
- آن را در شیشه و یا سینی کوچک بریزید و پارچه مرطوبی روی آن بکشید و هر صبح و شب عمل شستن( به آرامی ) و آب کش کردن را تکرار کنید. در تابستان وقتی هوا خیلی گرم است عمل شستن را سه بار در شبانه روز تکرار کنید. در تمام این مدت ظرف را در محلی تاریک و نسبتاً گرم نگاه دارید. توجه کنید که باید اندکی آب در انتهای دانه ها وجود داشته باشد.
- اگر حرارت محیط حدود 22 درجه سانتی گراد و محل آن تاریک باشد، دانه خیلی زود جوانه می زند. بسته به نوع دانه، بین سه تا پنج روز و گاهی بیشتر می توانید جوانه را از تاریکی درآورید و پشت پنجره رو به آفتاب بگذارید. جوانه را همیشه مرطوب نگاه دارید تا اندکی بیشتر رشد کند ( آب کش کردن را فراموش نکنید).
- پس از یک تا دو روز ماندن در جلوی نور خورشید، جوانه آماده مصرف است. آن را یک بار دیگر به آرامی آب کش کنید و در ظرفی دربسته ای در یخچال نگه دارید و به تدریج مصرف کنید.
اگر بخواهید پوسته روی بعضی از جوانه ها ( مانند ماش یا سویا ) را از آن ها جدا کنید، جوانه آماده شده را در کاسه ای بریزید و آن را پر از آب کنید. سپس به آرامی آن را هم بزنید. پوسته ها روی آب می آیند، ولی بهتر است پوسته ها را از جوانه ها جدا نکنید، زیرا همین پوسته ها دارای مقدار زیادی فیبر هستند که برای کار دستگاه گوارش بسیار مفیدند.
بعضی از دانه ها مانند عدس، سویا، نخود، و مانند آن را یکی دو بار در روز زیر و رو کنید تا همه آنها هوا بگیرند و جوانه بزنند.
بعضی دانه ها زودتر و برخی دیرتر جوانه می زنند، ولی اگر دانه کهنه باشد جوانه نمی زند. همیشه بهترین نوع دانه را بخرید و تا آنجا که ممکن است دانه هایی را بخرید که به آنها سموم نباتی نزده اند.
بدین گونه انواع مختلف موادمعدنی را با خوردن جوانه ها به بدن خود می رسانید. می توانید دانه ی هر نوع سبزی را سبز و سپس مصرف کنید.( به جز سیب زمینی، گوجه فرنگی و لوبیا چشم بلبلی که مسموم کننده اند).
آسان ترین دانه ها برای جوانه زدن عبارت اند از: یونجه، ماش، عدس، شنبلیله، تربچه، نخود و گندم و پس از آن ها تخمه آفتاب گردان، کدو، کنجد، بزرک، نعنا و سپس انواع لوبیاها مانند سویا ، جو، ذرت و ارزن.
از میان جوانه ها، دانه سویا بسیار مغذی است. توجه کنید که دانه سویا تازه باشد، پوستش شکسته نباشد و دانه نصف نشده باشد.
زمان لازم برای تهیه جوانه ها:
الف- دانه های که باید حدود 6 تا 8 ساعت خیس کنید:
یونجه ( مدت جوانه زدن : 6-5 روز )
شنبلیله ( مدت جوانه زدن : 4-3 روز )
تربچه ( مدت جوانه زدن : 5-4 روز )
کنجد ( مدت جوانه زدن : 2-1 روز )
ب- دانه هایی که باید حدود 10 تا 18 ساعت خیس کنید:
نخود ( مدت جوانه زدن : 4-3 روز )
عدس ( مدت جوانه زدن : 5-3 روز )
ماش ( مدت جوانه زدن : 5-3 روز )
سویا ( مدت جوانه زدن : 5-3 روز )
آفتاب گردان ( مدت جوانه زدن : 2-1 روز )
گندم ( مدت جوانه زدن : 3-2 روز )
چاودار ( مدت جوانه زدن :3-2 روز )
ارزن ( مدت جوانه زدن :4-3 روز )ماش ؛ دانه ای فراموش شده
ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی است. با این که زادگاه اولیه ی آن ایران است ولی روز به روز کمتر استفاده می شود و در حال فراموش شدن است. شاید اگر از خواص فراوان آن مطلع شوید، به مصرف بیشتر آن راغب شوید.
ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفت. یکی از اصیل ترین غذاهای ایرانی آش ماش است که در انتهای مطلب توضیح مختصری راجع به نحوه ی پخت آن ذکر خواهیم کرد. این دانه خاص ایران و خاور میانه است و مصرف آن در دیگر مناطق دنیا رواج زیادی ندارد.
این دانه غنی ، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن است و در عین حال کالری کمی دارد ؛ یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است. از این رو بهتر است در دورانرژیم لاغری حداقل هفته ای یک بار از ماش استفاده شود چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ است و به علت دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین می کند و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید است.
خواص درمانی ماش
? اگر ماش را با پوست بپزید و بخورید، برای درمان اسهال مفید است ، ولی برای لینت مزاج دانه های پوست کنده ی آن را مصرف کنید.
? مصرف آش ماش سردردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی را درمان می کند و سرفه و تب را تسکین می بخشد.
? ضماد ماش پخته با سرکه برای درمان اگزما و امراض جلدی مفید است.
? ماش برای افرادی که دچار ضعف و ناتوانی هستند بسیار مفید است.
تهیه غذاهایی با ماش
با ماش می توانید ماش پلو، آش ماش و قلیه ی کدو با ماش که از غذاهای اصیل ایرانی هستند، تهیه کنید.
قلیه کدو با ماش :
برای تهیه ی قلیه ی کدو با ماش ، گوشت را کمی سرخ کنید. سپس روی آن آب بریزید و بگذارید بپزد. دانه های ماش را پس از پخت ( در صورت تمایل می توانید پوست آن را جدا کنید) به آن بیافزایید و بعد از اضافه کردن پیاز داغ ، سیر داغ و کدوی سرخ شده بگذارید جا بیافتد. این غذا برای افراد مسن و افراد دیابتی بسیار مفید است.
آش ماش
مواد لازم برای 4 -5 نفر :
گوشت چرخ کرده ............. 250 گرم
پیاز رنده شده .................. نصف فنجان
ماش ............................. 250 گرم
عدس ............................ 100 گرم
پیاز داغ ........................ یک فنجان
برنج ............................ نصف فنجان
جعفری و گشنیز خرد شده .... 250 گرم
زردچوبه، نمک و فلفل ....... به مقدار لازم
طرز تهیه :
عدس و ماش را قبلاً شسته و خیس کنید . سپس بگذارید با آب بپزد. گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده ، نمک ، فلفل و زردچوبه مخلوط کنید و آن را به صورت کوفته ریز در آورید و کوفته ها را به آش اضافه کنید . پیاز داغ را به عدس و ماش پخته اضافه کنید. برنج و سبزی خرد شده را هم اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا آش ته نگیرد. در صورت تمایل می توانید 3 تا 4 عدد شلغم خرد شده هم به این آش اضافه کنید . آش را در کاسه بزرگی بریزید و روی آش را با نعناع داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
با تهیه جوانه ماش نیز می توانید کوکوی لذیذ و بسیار مفیدی را تهیه کنید که بدین صورت است :
کوکوی جوانه ماش
مواد لازم برای 5-4 نفر :
جوانه ماش .................... 250 گرم
هویج رنده شده ............... 400 گرم
ماست چکیده پاستوریزه .... 120 گرم
جعفری خرد شده ............ 3 قاشق غذاخوری
بلغور گندم ................... 5 قاشق غذاخوری
تخم مرغ ..................... 3 عدد
روغن مایع سرخ کردنی ... 6-5 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل ................. به مقدار لازم
روش تهیه :
بلغور گندم را در آب جوش بریزید تا چند دقیقه جوش بزند. سپس در صافی بریزید تا آب اضافی آن گرفته شود. جوانه ماش را نیز شسته و در صافی بریزید تا آب اضافی آن نیز گرفته شود.
در یک ظرف هویج ، جوانه ماش ( در صورت تمایل آن را خرد کنید)، بلغور گندم،ماست چکیده ، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید. سپس تخم مرغ ها را به آن اضافه کنید. در آخر هم جعفری را اضافه کرده و خوب با هم مخلوط کنید. روغن را در تابه گرم کنید. مایه آماده شده کوکو را در تابه بریزید و با حرارت ملایم سرخ کنید. وقتی یک طرف کوکو سرخ شد، آن را برش داده و برگردانید تا طرف دیگر آن نیز سرخ شود.
کوکو را می توانید با سس مایونز سرو نمایید.
امیدوارم در تهیه این غذاهای مفید و بهره بردن از فواید بسیار ماش موفق باشید.ایستگاه جوانی اینجاست!
حال که در حال و هوای عید و تدارک برای سال جدید هستیم و تهیه سبزه عید هم یکی از برنامههای این هفتههای آخر سال است، بد نیست که تهیه جوانهها را نیز در برنامه خود داشته باشیم.
پرورش جوانهها، یک راه آسان برای دسترسی به مواد مغذی از طریق باغچه خانگی است. شما میتوانید بدون نیاز به فضای خیلی بزرگ در خانه و به کمک یک سینی به پرورش جوانهها بپردازید و این ماده غذایی باارزش را در سبد غذایی خود بگنجانید و از خواص مفید آن بهرهمند شوید.
فواید جوانهها
تغییرات شیمیایی که در دانهها در حین جوانه زدن رخ میدهد، باعث افزایش ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین آنها میشود، در حالی که میزان کالری آنها به دلیل تجزیه کربوهیدرات کاهش مییابد، بنابراین جوانهها برای کسانی که میخواهند کالری کمتری دریافت کنند و بر روی رژیم کاهش وزن هستند، بسیار مفید است. همچنین جوانهها سرشار از آنتیاکسیدانها (به خصوص ویتامینهای E و C) هستند و سبب پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و برخی سرطانها میشوند.
جوانهها دارای آب و فیبر زیادی هستند که مصرف منظم آنها مانع بروز یبوستمیشود. مصرف جوانهها میتواند یک عادت غذایی سالم و مطلوب در برنامه غذایی افراد باشد.
واقعیت این است که جوانهها راحتتر هضم میشوند و مواد مغذی آنها هم بیشتر است. همچنین کالری کمتری نیز دارند.از جوانه میتوانید داخل ماست، همراه نعناع و شوید و همچنین در انواع و اقسام سالاد، پاستا، ساندویچها و برگرها استفاده کنید
از جوانهها میتوان به عنوان کپسولهای طبیعی مولتیویتامین و مینرال نام برد که مصرف مرتب آنها قسمت عمدهای از نیازهای بدن به ویتامینهای مختلف خصوصاً ویتامینهای گروه B، املاح معدنی و آنزیمها را تأمین میکند و باعث حفظ سلامت فرد میگردد.
در این مقاله بر آنیم که شما را با چند جوانه خوشمزه و خواص غذایی آنها آشنا کنیم:جوانه لوبیا
بیشتر در آسیا و غذاهای شرقی و غذاهای تایلندی استفاده میشود. این جوانه از منابع ویتامینهای A , B , C و E و همچنین کلسیم و آهن است. میزان کالری آن در یک فنجان، 30 کیلوکالری میباشد.
جوانه عدس
جوانه عدس دارای هشت اسیدآمینه ضروری مورد نیاز بدن است. جوانه عدس دارای ویتامینهای C، B2، A، اسیدفولیک و همچنین مواد معدنی مانند کلسیم،مس، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سلنیوم، سدیم، گوگرد و اسیدهای چربی مانند اسید لینولئیک و اسید اولئیک است.
جوانه گندم
جوانه گندم سرشار از ویتامینها و املاح معدنی ضروری برای بدن مانند ویتامینهای A، B1 و E است. ویتامین A موجود در جوانه گندم باعث تقویت سیستم بینایی و شادابی پوست میشود. ویتامین B1 موجود در جوانه گندم نیز برای تعادل سیستم عصبی ضروری است. جوانه گندم حاوی ویتامین E نیز هست که از آنتیاکسیدانهای مهم بدن به حساب میآید.
جوانه بروکلی
جوانه بروکلی سرشار از آنتیاکسیدان است. همچنین حاوی آنزیمی به نام سولفورافان میباشد. این جوانه به دلیل خواص ضد سرطانی، بسیار مورد توجه است. مزه آن شبیه تربچه میباشد و در انواع و اقسام ساندویچها میتوان از این جوانه استفاده نمود. میزان کالری آن در یک فنجان، 35 کیلوکالری میباشد.
جوانه آفتابگردان
به این دلیل که دانههای آفتابگردان درشت هستند، جوانههایی هم که تولید میشود، بزرگ است. این جوانهها حاوی ویتامینهای A ,B ,C و E هستند. همچنین مینرالهایی مثل کلسیم و پتاسیم و برخی اسیدهای آمینه را نیز در بر دارد. این جوانه مزه و طعم مغزها و آجیل را دارد که استفاده از آن در تهیه سالاد طعم بسیار مطبوعی به سالاد میدهد. همچنین در تهیه انواع پاستا هم میشود از این جوانه استفاده نمود. میزان کالری آن در یک فنجان، 45 کیلوکالری میباشد.
جوانه نخودفرنگی
جوانه نخودفرنگی از نظر طعم بسیار شبیه خود نخودفرنگی است و در سالاد و ساندویچها میشود از آن استفاده کرد. این جوانه منبع خوب ویتامینهای A , C و اسیدفولیک است. میزان کالری آن در یک فنجان، 40 کیلوکالری میباشد.
جوانه یونجه
این جوانه حاوی ویتامینهای A , B , C و K است. همچنین دارای فیتواستروژن و آنتیاکسیدان هم میباشد. طعم مطبوع و ملایمی دارد و استفاده از آن در ساندویچ، طعم آن را بسیار دلپذیر میکند. میزان کالری آن در یک فنجان، 25 کیلوکالری میباشد.
روشهای استفاده از جوانهها
* از جوانه میتوانید داخل ماست، همراه نعناع و شوید و همچنین در انواع و اقسام سالاد، پاستا، ساندویچها و برگرها استفاده کنید.
* جوانهها نیز مانند سبزیها بهتر است به صورت خام مصرف شوند و از پختن طولانی، حرارت دادن زیاد و سرخ کردن آنها پرهیز شود.
از جوانهها میتوان به عنوان کپسولهای طبیعی مولتیویتامین و مینرال نام برد
که مصرف مرتب آنها قسمت عمدهای از نیازهای بدن به ویتامینهای مختلف
خصوصاً ویتامینهای گروه B، املاح معدنی و آنزیمها را تأمین میکند و باعث
حفظ سلامت فرد میگرددچگونه جوانه را در خانه پرورش دهیم؟
گام اول انتخاب جوانه یا در واقع دانه مورد نظر است که باید سالم باشد. در مرحله بعد دانهها باید به مدت 8 ساعت یا یک شبانهروز در آب خیسانده شوند. مرحله آخر نیز انتخاب روش کوزه یا سینی برای پرورش جوانهها است. به این ترتیب، شما در خانه و با صرف هزینه ناچیز توانستهاید خودتان جوانههایی سالم و خوشمزه پرورش دهید.
روش کوزه
کوزه را پر آب کنید. به این ترتیب جدار کوزه نیز خیس میشود. سپس یک جوراب نایلونی روی کوزه بکشید و دانههای از قبل خیس خورده را که حالت ژلهای پیدا کردهاند، روی کوزه بکشید. در این روش، دانهها بر روی کوزهها جا میگیرند. دانهها باید 4 دفعه در روز خیسانده شوند.
روش سینی
در این روش دانههای خیسانده شده از قبل را در سینی پهن کنید و روی آن یک پارچه نمدار بکشید. روزی چند بار با آبپاش آن را خیس نمایید، ولی دانهها نباید در آب غوطهور شوند، چون باعث پوسیدگی میگردد.
هیچ یک از این دو روش نیازی به نور مستقیم خورشید ندارند. در واقع جوانهها با نور غیرمستقیم بهتر رشد میکنند.
اگر شما میخواهید جوانهها سبز رنگ باشند، میتوانید در روز آخر رشدشان آنها را در مقابل نور آفتاب قرار دهید.
بسته به نوع دانهای که انتخاب میکنید و این که میخواهید تا چه حد بزرگ شوند، به زمان حداقل 3 روز تا یک هفته نیاز دارید. همچنین برای رشد جوانهها میتوانید از کودکان کمک بگیرید که از انجام این کار بسیار لذت میبرند و تجربه خوبی برایشان است و با این ماده غذایی نیز آشنا میشوند.
در کنار تهیه سبزه عید میتوانید از جوانهها نیز برای سفرههای غذایی خود استفاده کنید.تأثیر حبوبات در کاهش وزن
چرا ما باید از غذاهای تهیه شده از حبوبات نظیر انواع لوبیا، عدس، نخود، ماش و لپه استفاده کنیم؟
حتی بعضی از افرادی که استطاعت خرید گوشت را ندارند نیز ترجیح می دهند که بیشتر از غذاهای تهیه شده از گوشتهای پُرچرب و غذاهای آماده ی سریع نظیر پیتزا، همبرگر، مرغ های سرخ شده و کبابهای پُرچرب استفاده کنند، در حالی که از خوراکی های تهیه شده از حبوبات مانند: خوراک لوبیا، عدسی ، انواع آش های سنتی، آب گوشت کم چرب یا خورش های همراه با حبوبات مانند خورش قیمه یا قورمه سبزی در وعده های غذایی خود کمتر مصرف کنند.
شیوع بیماری های غیرواگیر نظیر چاقی ، اختلال چربی های خون، دیابت، پوکی استخوان، پُرفشاری خون و سرطان خون، امروزه در نوجوانان و بزرگسالان افزایش یافته است؛ طوری که بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه ی قند و چربی در تهران، 18درصد از نوجوانان، 57 درصد از مردان و 6/67 درصد زنان به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستند.
همچنین نتایج مرحله ی دوم این مطالعه نیز حاکی از روند رو به افزایش چاقی است که از عوامل خطرساز بیماری های قلبی-عروقی و دیگر بیماری های غیرواگیر می باشد.
بنابراین، داشتن یک برنامه ی غذایی سالم برای پیشگیری از چاقی و دیگر بیماری های غیر واگیر ضروری است.
مطالعات متعددی نشان دادهاند که مصرف حبوبات از بروز بیماری های غیر واگیر مانند چاقی، بیماری های قلبی-عروقی، دیابت و انواع سرطانها پیشگیری می کند.
لازم است بدانید پیشرفت این گونه بیماری ها بسیار تدریجی و آرام است و ممکن است حدود 30- 10سال طول بکشد.
حبوبات و کاهش وزن:
مصرف حبوبات به دلیل دارا بودن فیبر زیاد، حجم زیادی از معده را پُر می کند، موجب احساس سیری شده و به کاهش وزن کمک می کند و سبب می شود کمتر غذا بخوریم .
به دلیل آن که قند موجود در حبوبات (یعنی انرژی آن) به تدریج آزاد می شود، دیرتر گرسنه می شویم (یعنی احساس سیری طولانی تر)، در حالی که غذاهایی مانند نان های سفید (باگت، لواش و نان های فانتزی)، سیب زمینی، برنج وشکر به سرعت هضم شده و قند یا انرژی موجود در آنها به سرعت آزاد می شود و زودتر گرسنه می شویم.
لازم است بدانیم فیبرها، الیاف گیاهی هستند و در میوهها، سبزی ها و حبوباتی که روزانه مصرف می کنیم به مقدار فراوانی وجود دارند. آنها در بدن انسان انرژی تولید نمی کنند، ولی مصرف آنها موجب عملکرد بهتر دستگاه گوارش می شود.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف حبوبات می تواند بر رفتارهای غذایی ما نیز تأثیر بگذارد؛ بدین ترتیب که اگر در یک وعدهی غذایی از حبوبات استفاده کنیم، تمایل به انتخاب مصرف غذاهایی داریم که مانند حبوبات انرژی آنها دیرتر آزاد می شود. این امر موجب می شود که در مجموع، برنامه ی غذایی با انرژی کمتر (کم کالری) داشته باشیم؛ در حالی که مصرف غذاهایی که انرژی آنها به سرعت آزاد می شود، مانند نان های سفید، انواع شیرینی و شکر موجب می شود که وعدهی غذایی بعدی در زمان کوتاه تری مصرف شود و در این وعده این نوع غذاها انتخاب شده و انرژی زیادتر از نیاز بدن، مصرف شود که می تواند موجب چاقی یا بروز دیابت نوع 2 شود.
کاهش وزن اضافی و حفظ آن نیز به انتخاب غذاهای غنی از مواد مغذی که موجب احساس سیری شوند، بستگی دارد. در ضمن انرژی کافی فراهم کرده و احساس گرسنگی زود هنگام ایجاد نمی کند.
انواع حبوبات گروه غذایی هستند که این خاصیت را داشته و منبع خوب پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی ضروری، کم چربی، کم نمک، بدون کلسترول و سرشار از فیبر بوده و انرژی کمی دارند.
هر لیوان حبوبات پخته حاوی 15 گرم فیبر است که بیشتر از نیمی از نیاز روزانه ی انسان به فیبر را بر طرف می کند.
فیبرها در بدن انسان انرژی تولید نمی کنند، ولی کارهای مفیدی انجام می دهند:
- مقدار بالای فیبر موجود در حبوبات، موجب پایین آمدن قند خون در افراد دیابتیمی شود.
- همچنین فیبر موجود در حبوبات که از انواع فیبرهای محلول است، موجب کاهش سطح کلسترول خون می شود که یکی از عوامل خطر عمده ی بیماریهای قلبی- عروقی است.
- فیبر موجود در حبوبات از بروز ناراحتی های گوارشی مثل بواسیر و یبوستپیشگیری می کند.
- جانشینی پروتئین سویا با گوشت قرمز در غذاها می تواند موجب کاهش سطح چربی های خون شود. حبوبات، دارای ترکیبات "سلامتی بخش" نظیر فلاوونوئیدها، تانن، آنتوسیانین، مهارکنندههای پروتئاز، اسید فیتیک و ساپونین هستند. این ترکیبات جزو مواد مغذی ضروری نیستند، ولی می توانند در پیشگیری از انواع سرطان ها و دیگر بیماری های غیر واگیر موثر باشند.
- با مصرف حبوبات، دریافت فیبر و فولات (یکی از ویتامینهای گروه B ) افزایش می یابد که در کاهش خطر بیماری قلبی- عروقی موثرند.